DATUM:  12.07.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

O značaju arheološkog nasleđa

Objavljeno u Muzej Napisala  Oktobar 12 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Narodni muzej Toplice je povodom 71. godine od svog osnivanja, u saradnji sa Srpskim arheološkim društvom, organizovao predavanje na temu „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“.

Na ovu temu govorili su predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja i arheolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Kroz prezentaciju o ugroženosti arheološkog nasleđa u Srbiji i topličkom kraju ukazano je na važnost očuvanja arheološke baštine koja zapravo predstavlja našu ličnu kartu.

Ovom prilikom je istaknuto da se arheologija ne bavi samo prikupljanjem predmeta zbog njihove raritetnosti, estetske ili tržišne vrednosti, kao i da arheološka istraživanja predstavljaju kompleksan proces, tokom kojeg se prikaupljaju razni uzorci materijalnih ostataka, pomoću kojih se rekonstruiše način života u prošlosti.

- Zbog toga svako oštećenje celovitosti arheološkog lokaliteta dovodi do gubitka informacija o životu naših prethodnika, što neminovno umanjuje količinu podataka i mogućnosti za proučavanje prošlosti. Arheolozi, ali i sve strukture društva moraju da rade na očuvanju arheološke baštine. Istorijska arheološka čitanka Toplice je veoma bogata arheološkim nalazištima i mi ne treba da je zatvaramo, već treba da je sačuvamo za buduća pokolenja, rekla je na predavanju „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Govoreći o ovoj temi predsednik Srpskog arheološkog društva Crnobrnja je istakao da je namera ove institucije da se kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava započne šira kampanja podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.

-Podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, smatramo da se u znatnoj meri može popraviti odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu, naglasio je Crnobrnja.

Pročitano 1468 puta
Više iz ove kategorije Predavanje i audicija »

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!