DATUM:  14.12.2019

  • Prokuplje iz dana u dan

Bjornestad: Šanse za privredni razvoj

Objavljeno u Dešavanja Napisala  Novembar 10 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam posetio opštinu Prokuplje i upoznao se sa njenim potencijalom, što nam daje mogućnost ostvarivanja novih kontakata i mogućnost investiranja u ovaj grad.

Fabrika LEONI je odličan primer kako potencijali vaše opštine mogu da se iskoriste, a najavljena izgradnja novog auto-puta koji će povezivati Srbiju sa krajnjim jugom Evrope, bio bi još bolji razlog za ulaganja u opštinu Prokuplje, izjavio je ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornestad, prilikom boravka u Prokuplju.

Ambasador je istakao da je ovaj region imao svoje izazove u ekonomskom razvoju, ali ono što se očekuje od novog auto-puta kao i normalizacija odnosa sa Kosovom , daće još veće šanse za nova ulaganja u ekonomski razvoj ovoga kraja.

Stabilna i efikasna lokalna samouprava, veliki poljoprivredni potencijal i visokokvalifikovana radna snaga, prema rečima norveškog ambasadora su osnovni preduslovi za investiranje u prokupačku opštinu.

-Juče sam prošao kroz Vojvodinu i ne vidim nikakav razlog zašto bi ona bila razvijenija od ovog dela Srbije. Lokalna samouprava u Prokuplju dobro radi svoj posao i ono što vidimo je da ekonomski razvoj ovde može vrlo lako da se ostvari ukoliko imate sve potencijele, uključujući radnu snagu i političku stabilnost, istakao je ambasador Norveške .

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da su administrativne i ekonomske reforme ključne za prijem Srbije u EU.

-Potrebno je ispuniti razne tehničke detalje da bi se ušlo u zajedničko ekonomsko tržište. Političke teme nekad znaju da zamagle tehničke teme koje su jako važne na putu članstva Srbije u EU.Potrebno je što pre otkloniti te političke preduslove i baviti se tehničkim i administrativnim stvarima , kazao je ambasador.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je istakao veliki značaj posete ambasadora Norveške opštini Prokuplje.

-Norveški i srpski narod neguju tradicionalno prijateljske odnose.Opština Prokuplje je pobratimljena sa norveškom komunom Hemnes , a ova poseta ambasadora je dosadašnju saradnju i prijateljstvo podigla na još veći nivo.Imali smo priliku da u otvorenom prijateljskom razgovoru sa norveškim ambasadorom govorimo o budućim projektima koje će izraditi Opština Prokuplje i sa kojima ćemo konkurisati kod Ambasade Norveške. Takođe smo razgovarali o budućim investicijama jer imamo šta da ponudimo Norvežanima. Raduje me i to što je ambasador rekao da se i on zalaže za ravnomeran regionalni razvoj Srbije, tako da će više pažnje posvetiti jugu naše zemlje, što je i

politika naše Vlade. U budućem periodu očekujemo više ulaganja u jug Srbije, a samim tim i u našu opštinu. Premijerka Ana Brnabić će naredne nedelje posetiti Norvešku i nadamo se da će iz tih susreta proizaći i neka investicija koja će doći u Prokuplje, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović

Pročitano 1332 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!