DATUM:  12.07.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Otkriveno jedanaest izgubljenih gradova

Objavljeno u Muzej Napisala  Novembar 16 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

U opštini Kuršumlija i ove, kao i prethodne četiri godine, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i Narodni muzej iz Beograda, nastavili su arheološka istraživanja.

Arheolozi ova dva muzeja otkrili su 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i Radan planini. Za pet gradova, koji su otkriveni oko Lukovske banje, do sada se nije znalo.

-Oni predstavljaju misteriju i kako bi se o njima saznalo više, potrebno je obaviti detaljnija arheološka istraživanja. U pitanju su utvrđeni gradovi na vrhovima planinskih venaca oko Lukovske banje, rekla je arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je dodala da oni nisu bili evidentirani na arheološkoj mapi Srbije, a ono što za sada može da se pretpostavi jeste da imaju veze sa nekakvom delatnošću na tom prostoru i da je to najverovatnije rudarstvo.

Ostaci naselja, koje su arheolozi pronašli u podnožjima utvrđenih gradova na pojedinim mestima, ukazuju na to da se tu živelo od praistorije do srednjeg veka.

Na osnovu svega toga arheolozi navode da su tadašnja kuršumlijska sela i njihova okolina bili bogatiji i više naseljeni, nego danas. Evidentirano je oko 140 lokaliteta iz različitih vremenskih epoha.

-Ovi lokaliteti otkrivaju i podatak da su kroz kuršumlijski kraj prolazile i vodile veoma zančajne saobraćajnice i da se tu mnogo intenzivnije živelo, istakla je Kuzmanović-Cvetković.

Arheolozi se slažu da je pomoć države i Opštine Kuršumlija preko potrebna kako bi se uradila detaljnija arheološka istraživanja, koja bi svakako bila od velikog značaja, ne samo za Kuršumliju, već i Srbiju.

-Ukoliko bi se uradilo sondiranje pojedinih lokaliteta, otkrili bismo arheološki materijal na osnovu koga bismo saznali precizne detalje o istorijskoj prošlosti ovog kraja, podvukla je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Ovo su inače prva arheološka istraživanja posle više od sto godina, od kada je kuršumlijski kraj obišao poznati putopisac Feliks Kanic i ostavio zapise o nekim lokalitetima.

Pročitano 978 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!