Odštampajte ovu stranicu

Tribina o borbi protiv nasilja

Objavljeno u Muzej Napisala  Decembar 05 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

U organizaciji Opštine Prokuplje i Komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Prokuplje, u Narodnom muzeju Toplice održana je tribina na temu „Nasilje jednako zločin“, u okviru projekta „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama .“

Na tribini posvećenoj ovoj veoma važnoj temi, govorila je je narodna poslanica Dubravka Filipovski, a iz svog ugla problem nasilja nad ženama sagledale su i direktorka Centra za socijalni rad Snežana Vukadinović, koordinatorka za borbu protiv nasilja PU Prokuplje Valentina Radić i predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Biljana Popović.

Podršku tribini ispred lokalne samouprave pružili su, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, članice Opštinskog veća Opštine Prokuplje, Milica Erić, Maja Ranđelović i Maja Bašić, kao i brojni gosti, predstavnici škola i vaspitno-obrazovnih ustanova u Prokuplju.

-Srbija se na pravi način suočila sa problemom nasilja kada je usvojila novi zakon o sprečavanju nasilja, koji se primenjuje od 1. juna 2017. godine. Oko 800 policijskih službenika u 27 Policijskih uprava u Srbiji završilo je specijalnu obuku za nastupanje u sprečavanju nasilja u porodici. Rezultati novog zakona su već vidljivi, jer je ove godine evidentiran manji broj žrtava nasilja, mada je i jedna jedina žrtva veliki broj, kazala je Filipovski.

Ona je ovom prilikom istakla da je od velikog značaja saradnja nadležnih institucija sa lokalnim komisijama i savetima za sprečavanje nasilja, ali i precizna evidencija o nasilju, kao i kontinuirana podrška žrtvama.

-Važan korak za žrtve nasilja treba da bude ekonomsko osnaživanje sa programima zapošljavanja u lokalnim zajednicama. U tom cilju je neophodna organizacija besplatnih edukativnih kurseva za žrtve nasilja kako bi im se omogućio brži proces resocijalizacije, sticanje novih znanja, zapošljavanje, istakla je Filipovski.

Ispred Opštine Prokuplje prisutnima se obratio zamenik predsednika Opštine, Miroljub Paunović.

-Lokalna samouprava prepoznala je značaj aktivnosti u rešavanju problema nasilja i preduzela korake kako bi smo svi zajedno kao društvena zajednica napravili korake u pravcu suzbijanja ovog problema. U tom cilju smo organizovali ovu tribinu ali i mnoge druge aktivnosti i možemo da se pohvalimo da Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Opštine Prokuplje deluje više od 15 godina. Siguran sam da ćemo zajedničkom borbom i edukacijom svih nas, kako muškaraca tako i žena, postići dobre rezultate , kako bi živeli u društvu bez nasilja .Sa ovog skupa treba da pružimo podršku ženama i da im poručimo da treba da veruju u efikasnost državnih organa i da će uvek naići na otvorena vrata lokalne samouprave kako bi rešile probleme na rodno zasnovanom nasilju, rekao je Paunović.

Prema podacima PU Prokuplje, ove godine izrečeno je 212 hitnih mera u slučaju nasilja nad ženama i od tog broja za 178 lica izrečena je mera zabrane približavanja žrtvi nasilja, dok je za oko 30 lica izrečena mera udaljavanja iz stana.

Koordinatorka za borbu protiv nasilja nad ženama PU Prokuplje, Valentina Radić je istakla da primena novog zakona o sprečavanju nasilja nad ženama omogućuje hitno sprovođenje mera protiv nasilnika i da je to ustvari i najvažnije. Takođe je važno podizanje svesti o tome da je obaveza svakog pojedinca da prijavi nasilje.

Direktorka Centra za socijalni rad Snežana Vukadinović je ovom prilikom istakla da je saradnja svih institucija u borbi protiv nasilja neophodna i da ona treba da traje tokom cele godine.

-Ne treba o nasilju govoriti samo u danima ove kampanje. Važno je da svaki pojedinac zna da je jedini način za suzbijanjue nasilja otvorena i transparentna borba tokom cele godine, istakla je Vukadinović .

Predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Biljana Popović je naglasila da je ova tribina posvećena podizanju svesti o prepoznavanju nasilja i pitanju da li smo mi kao društvo dovoljno odgovorni da nasilje prijavljujemo. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Komisija za rodnu ravnopravnost sprovodi u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ovaj projekat realizuje se svake godine od 25. novembra do 10. decembra u preko 100 zemalja širom sveta, s ciljem da se ukaže na značaj prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, kao i podizanja svesti o društvenoj odgovornosti svakog pojedinca u borbi protiv nasilja.

Pročitano 1689 puta
Our website is protected by DMC Firewall!