DATUM:  12.07.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Prokupački muzej na konferenciji “Balkanski muzeji bez granice“ u Skoplju Istaknut

Objavljeno u Muzej Napisao  Juni 25 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Na konferenciji „Balkanski muzeji bez granice“ u Skoplju, koja je bila posvećena ljudima sa invaliditetom, Narodni muzej Toplice predstavljala je arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je prisutnima prezentovala priču o arheološkom nalazištu Pločnik, ističući da pripada Vinčanskoj kulturi i predstavlja naseljeni kompleks iz mlađeg kamenog doba, da je postojalo od 5500 do 4700 godine p.n.e. i da se prostire  na površini od oko 110 hektara, a da otkrića iz prve decenije 21. veka, ukazuju na to da je reč o najstarijem metalurškom centru na svetu.

-Zadatak svih učesnika bio je da na konferenciju donesu poster na kome je prikazano šta i kako rade njihovi muzeji da bi bili dostupni svima. Ja sam za učešće izabrala „Veliku neolitsku žurku“, koju radimo već tri godine. U njoj su do sada učestvovali đaci iz svih prokupačkih škola, ali i iz škole „16. oktobar“ u Nišu, koju upravo pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, rekla je Julka Kuzmanović Cvetković i dodala da je sam lokalitet Pločnik, ali njegova i dostupnost posetiocima naišao na odobravanje.

Na samoj konferenciji u Skoplju postojao je i deo programa u kome su proglašeni najbolji posteri. Poster, na kome je prikazan Pločnik i velika neolitska žurka, dobio je specijalnu nagradu „Balknskih muzeja bez granice 2018. godine“.

Važnost učestvovanja prokupačkog muzeja na ovakvoj jednoj konferenciji jeste i to da se za Narodni muzej Toplice čuje i van granica naše zemlje.

-Ja sam ovom prilikom predstavila i saradnju našeg muzeja na nivou opštine sa drugim ustanovama i institucijama i istakla da on stalno radi na tome da doprinese inkluziji, jer poruka ovog skupa i jeste bila da moramo da obratimo pažnju na ljude oko nas. Postoje ljudi invalidi koji sarađuju sa muzejima, zato je važno da kulturno nasleđe bude dostupno svima, naglasila je Cvetković.

Balkanska mreža muzeja osnovana je pre desetak godina i obuhvata muzeje iz Srbije, Bosne, Makedonije, Crne Gore...

Pročitano 1103 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno Juni 25 2018

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd