DATUM:  12.07.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L Oktobar 09 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, Dan osobođenja grada.

Vence su položili i počast palim Topličanima odali predstavnici Opštine Prokuplje, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja boraca, kao i drugih boračkih organizacija.

Ispred lokalne samouprave, prisutnima se obratio zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

-Danas ovde, pred spomenikom palim Topličanima u Drugom svetskom ratu, obeležavamo značajan datum iz istorije našeg grada, ali i srpske istorije. Obeležavajući 9. oktobar, sećamo se naših žrtava, znanih i neznanih junaka koji su dali svoje živote i zauvek ih uzidali u budućnost zemlje Srbije. Prokuplje je prvi put oslobođeno na današnji dan 1941. godine. I tih ratnih godina, kao i mnogo puta ranije, Toplica je pokazala svoje rodoljublje. Hrabro su njeni sinovi započeli borbu protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Sa druge strane, i oni koji su ostali na svojim ognjištima, bili su spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode, rekao je Paunović.

Podsećajući na herojsku borbu topličkog naroda, on je istakao da su sinovi Toplice hrabro započeli borbu protiv višestruko nadmoćnog neprijatelja, ali su i oni koji su ostali na svojim ognjištima bili spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode.

-Topličani su oduvek baštinili antifašističku tradiciju i u oba svetska rata oni su dali ogromne žrtve u borbi za slobodu. Braneći ljudska prava i vrednosti na kojima se temelji moderna svetska civilizacija i evropska zajednica, heroji Toplice su večno upisani
u sećanje svojih potomaka i život svog kraja, kazao je Paunović.

Toplica je tokom Drugog svetskog rata slobodu platila sa 30 hiljada žrtava i dala 20 narodnih heroja. Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultat je bila sloboda, mir i zahvalnost onima koji su najbolje znali koliko je visoka cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva.

-Pamteći njihovo junaštvo, radi bolje budućnosti naše dece, danas se moramo ostvariti na svim poljima. Znali smo svoje prioritete i zahvaljujići dobrom planiranju i velikoj podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u proteklom periodu renovirali smo škole i vrtiće, trudili smo se da sigurnim korakom obnavnavljamo privredu Prokuplja, i gradimo infrastrukturu. Uložili smo napor da grad dobije nove kulturne i obrazovne sadržaje kako bi postao bolje, kvalitetnije i lepše mesto za život svih.

Boljitak je vidljiv na svakom koraku, a podrška našeg državnog rukovodstva pokazala se i kroz čin dobijanja statusa grada. To otvara nove mogućnosti za sve naše građane, podvukao je Paunović.

Paunović je ovom prilikom pozvao prisutne, a i sve građane Prokuplja i Toplice da se 12. oktobra u 12 sati okupe pred novim spomenikom junacima Gvozdenog puka i da se zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će otkriti spomenik, poklone senima naših junaka iz Prvog svetskog rata, koji zarad slobode svoje otadžbine položiše živote na oltar junaštva i večne slave.

U okviru kulturnog dela programa obeležavanja ovog važnog datuma učestvovao je Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“ pod rukovodstvom Sanje Stojković, koji je izveo himnu Srbije i pesmu „Oj, Srbijo“. Stihove Đure Jakšića “Otadžbina“ govorila je Sofija Đorđević, dok je pesmu „Moja domovina“ Dušana Vasiljeva, recitovao Dušan Marković.

Pročitano 1065 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

Our website is protected by DMC Firewall!