DATUM:  05.12.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Virtuelna postavka i mobilna aplikacija o Gvozdenom puku Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisao  Oktobar 10 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

U Narodnom muzeju Toplice predstavljena je virtuelna postavka i mobilna aplikacija „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918.“ Aplikaciju za mobilni telefon uradila je Arhimedia grupa iz Niša.

-Ovo je jedan novi multimedijalni način prikazivanja istorijskih podataka, gde posetilac, pomoću nove tehnologije, može da se informiše o sadržaju vezanom za samu aplikaciju. Ovde se konkretno radi o Gvozdenom puku i o svim detaljima vezanim za njega, rekao je Dušan Tatić sa Elektronskog fakulteta u Nišu, koji je prokupačkoj publici predstavio virtuelnu postavku i mobilnu aplikaciju o Gvozdenom puku.

On je dodao da aplikacija sadrži istorijske podatke i činjenice, koji će zainteresovane informisati o važnosti i značaju najodlikovanijeg puka srpske vojske Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

-Aplikacija će moći da se dopuni ukoliko se dođe do novih podataka. Ona govori o kretanjima i dešavanjima vezanim za ovaj slavni puk i njegove junake. Sadrži i sve bitke u kojima je puk učestvovao, nosioce Karađorđeve zvezde, njihove fortografije i biografije, kao i mesta u svetu gde su podignuti spomenici ovom slavnom srpskom Gvozdenom puku, istakao je Tatić i dodao da postoji ideja da aplikacija bude višejezična i da dobije zvuk, tako što će najverovatije neki glumac pročitati njen sadržaj.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Toplice Darka Žarića, biografski podaci o svim nosiocima Karađorđeve zvezde koji su imenovani na betonskim stubovima u Spomen parku, mogu se pročitati kada se mobilni telefoni približe betonskoj kocki i uz pomoć interneta, na telefonu će se pojaviti podaci o toj ličnosti.

Ukupan broj nosilaca Karađorđeve zvezde je 229, a među njima je i 26 onih koji nisu bili u Gvozdenom puku, ali su nosioci ovog najvećeg srpskog ratnog odlikovanja i iz Toplice su.

-Na betonskim kockama ispisana su imena svih naših slavnih junaka iz Gvozdenog puka. Tako su dvostruki nosioci ovog prestižnog odlikovanja upisani na po jednoj kocki, a jednostruki nosioci, po dvojica na jednoj kocki, naglasio je Darko Žarić.

Pročitano 1542 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno Oktobar 10 2018

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd