DATUM:  25.06.2021

  • Prokuplje iz dana u dan

Održan okrugli sto na temu „Gvozdeni puk-najodlikovaniji puk“ Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisao  Oktobar 12 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Narodni muzej Toplice je u okviru svečanosti posvećene nedelji obeležavanja oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, organizovao okrugli sto na kome su, na temu „Gvozdeni puk-najodlikovaniji puk“, govorili eminentni stručnjaci.

O ovoj neiscrpnoj, istorijski važnoj i uvek interesantoj temi, prisutnoj publici govorili su, prof. dr general Spasoje Mučibabić, potpukovnik dr Vladimir Stefanović, istoričar mr Radoje Kostić, doc. dr Saša D. Stanojević, kustos istoričar Aleksandar Dinčić, prof. dr Saša Marković, viši kustos istoričar Darko Žarić, kustos istoričar Marija Petrović i Ivan Brborić. Gosti ovog skupa bili su i predstavnici grada Epona i unuk generala Tranijea.

Oni su ovom prilikom pozdravili prisutne i izrazili veliko zadovoljstvo što mogu da prisustvuju veoma značajnom i važnom istorijskom datumu za naš grad, danu kada je tačno pre sto godina oslobođeno Prokuplje u Prvom svetskom ratu.

-Veoma se radujemo što je baš nama pripala čast da prisustvujemo otkrivanju spomenika Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“. Naša dva naroda su i u davnoj prošlosti, kada su se na istoj strani borila protiv neprijatelja bila prijatelji, s velikim zadovoljstvom i ponosom kažem da je i danas tako. Narodi su ti koji sklapaju i pružaju ruku prijateljstva jedni drugima. Ja se veoma ponosim time što sam gradonačelnik grada koji je potpisao Povelju prijateljstva sa Prokupljem. Naša dosadašnja saradnja je veoma dobra, a takva će, nadam se biti i ubuduće. Tu smo da se podsetimo naših predaka koji su se zajedno borili protiv neprijatelja u ratu, ali smo ovde da poruku prijateljstva pošaljemo širom sveta i nastavimo da zajedno radimo i živimo u miru. Nećemo se deliti i opredeljivati prema religiji i boji kože, za prijateljsku saradnju dovoljna je lepa reč i prijateljski pružena ruka, rekao je gradonačelnik Epona Gi Miler. Zamenik predsednika Opšptine Prokuplje Miroljub Paunović je pozdravio učesnike i goste ovog skupa i istakao da se ponosi time što su Srbija i Francuska i u ratu i sada u mirnodopskim uslovima dve prijateljske zemlje.-Prošao je čitav jedan vek od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

Prijateljske veze srpskog i francuskog naroda nisu slabile, naprotiv one su samo jačale i postajale čvršće, a rezultat toga za nas je i potpisana Povelja prijateljstva između Epona i Prokuplja. Poznato nam je svima koliko je bio veliki i jak Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“ i naši slavni junaci, koji su ne štedeći sebe i svoje živote jurišali na neprijatelja i branili svoju otadžbinu. Na to su nas još jednom podsetili učesnici ovog okruglog stola, koji je bio dobra prilika da iznova utvrdimo ono što smo znali i što treba ljubomorno da čuvamo, poštujemo, adekvatno vrednujemo i cenimo. Treba da se ponosimo onim što je najodlikovaniji i najhrabriji srpski puk učinio za Prokuplje, Toplicu i celu Srbiju. Spomenik našim gvozdenim junacima podsećaće sve nas na to da ne smemo da zaboravimo žrtvu i hrabrost svih Topličana, Jablaničana i Zaplanjaca, koji su svoje živote dali braneći svoje ognjište i svoju zemlju, u kojoj sada, zahvaljujući njima živimo slobodno, naglasio je Paunović pozdravljajući učesnike i goste okruglog stola.

Pročitano 1553 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno Oktobar 12 2018

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na našu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

Our website is protected by DMC Firewall!