DATUM:  25.05.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Etno-kutak u školi Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  B.R. Novembar 14 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Da se tradicija najbolje uči kroz istraživanje i prikupljanje podataka o njoj, pokazuje i etno-kutak koji su učenici izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ u Bajčincu uradili sa svojom učiteljicom Jelenom Đorđević. Oni su na pravi način naučili sve o tradiciji i podsetili se kako je nekada sve izgledalo.

-Već nekoliko godina unazad imam želju da u školi u kojoj radim, u jednoj prostoriji, napravim etno-kutak. Do sada, realno, nije bilo uslova za to. Učenicima se veoma dopala ideja da u školi u kojoj uče imaju i jedan takav kutak. Sa prikupljanjem predmeta počeli smo ubrzo nakon Dečje nedelje, u oktobru. Da bi sačuvali dah tradicije, na početku školske godine, na jednoj od etno-radionica napravili smo vrećice sa lavandom koje učenici čuvaju u svojim ormarima da bi garderobu zaštitili od insekata. Onda smo krenuli sa sakupljanjem predmeta, kazala je učiteljica Đorđević.

Ona je dodala da je zadatak bio da se sakupe stari predmeti koji su se koristili krajem 19. i početkom 20 veka.

-Pored toga, krenuli smo da sakupljamo reči koje su se nekada koristile u ovom kraju, recepte, kao i pomalo zaboravljene običaje, koje saznajemo od baka, odnosno starijeg stanovništva sela Bajčinca. Naš cilj je bio podsticanje svesti o vrednosti tradicijske etno-baštine, kao i čuvanje običaja, predmeta, recepata od zaborava. U tome su nam puno pomogli meštani ovog sela, dodala je ona.

Neki predmeti su zaista već retki, pa je ovoj družini bilo teško da pronađe staru peglu na žar i kotlić. To traganje za dragocenim predmetima još više je uticalo na interesovanje učenika.

-Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da naš etno-kutak izgleda ovako lepo.

Izložba predmeta u školi je zvanično otvorena 8. novembra, na rođendan Vuka Karadžića, a danas smo uz prigodan program koji su pripremili učenici dali pečat celoj toj priči, naglasila je Đorđević.

Ova škola ima četiri mališana, dva u četvrtom razredu, jedan u prvom i jedna devojčica pohađa predškolsko.

 

 

 

Pročitano 338 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno Novembar 14 2018

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

Our website is protected by DMC Firewall!