DATUM:  25.05.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Obeležen Dan borbe protiv dijabetesa: Najvažnija redovna kontrola i pravilna ishrana Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Novembar 14 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Ekipe Preventivnog centra i Patronažne službe Doma zdravlja Prokuplje, danas su u centru grada sprovele besplatnu akciju  merenja šećera u krvi, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14.novembra.

Zdravstveni radnici bili su na usluzi svim građanima koji su na ovaj način mogli da provere svoje zdravlje, a kako ističu,  redovna kontrola vrednosti šećera je najvažniji vid preventive u borbi protiv ove podmukle bolesti.

-Dom zdravlja učestvuje u svim akcijama koje organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju podizanja svesti građana o značaju prevencije i rane diagnostike, kao najvažnijeg vida borbe za očuvanje zdravlja. Ovakve akcije su prilika da građani potpuno besplatno i bez zdravstvene knjižice provere vrednost šećera u krvi, krvni pritisak, ali i da od lekara koji su uvek u našoj ekipi, dobiju korisne zdravstvene savete. Kako je dijabetes bolest koja sve više uzima maha u svetu, ali i kod nas, savetujemo im da je u borbi protiv ove bolesti najvažnija  redovna kontrola šećera, fizička aktivnost i zdrava ishrana, istakla je ispred Preventivnog centra Dušanka Zagorčić.

U akciji obeležavanja Dana borbe protiv dijabetesa učestvovala je i Medicinska škola „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju i EBERS-Udruženje za zdravlje dijabetičara. I na njihovom štandu građanima je bilo omogućeno da merenjem šećera u krvi provere svoje zdravstveno stanje, ali i da o ovoj bolesti dosta saznaju iz raznih ponuđenih brošura.

-Tema ovogodišnje akcija je “Porodica i dijabetes“, kojom želimo da istaknemo značaj podrške porodice obolelom od dijabetesa, ali i to da dijabetes ima veliki uticaj na porodicu. Kako je broj obolelih u stalnom porastu, među kojima je sve više dece, posebno je važno podsetiti da roditelji treba da obrate pažnju još u ranom uzrastu i da ne zanemare simptome koji mogu da ukažu na ovo podmuklo oboljenje, od kojih u Srbiji boluje oko 75.000 stanovnika, dok je u svetu registrovano oko 420 miliona  obolelih od šećerne bolesti, istakla je predstavnica Udruženja za zdravlje dijabetičara Jelena Milosavljević.

 

Pročitano 323 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd