DATUM:  29.01.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Vredni i talentovani učenici Škole u Donjoj Rečici Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Decembar 17 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Osmogodišnja Škola u Donjoj Rečici radi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ u Prokuplju. Ona ima tradiciju dužu od sedam decenija. Nekada je bila samostalna i nosila je ime narodnog heroja Hranislava Dinića Novaka, a 1992. godine se pripojila OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“. Svečanost obeležavanja Dana škole, 22. novembra i negovanje uspomena na narodnog heroja Hranislava Dinića Novaka, ostala je i nakon što je ova Škola postala izdvojeno odeljenje „Tatkove“ škole.

-Osnovnu školu u Donjoj Rečici pohađa oko 70 učenika (od prvog do osmog razreda) koji su vredni, radni, nasmejani, željni znanja. Kako bi stvorili bolje i prijatnije uslove za rad, nastavnici sa svojim učenicima sprovode akciju branja šipuraka i razne druge aktivnosti. Zahvaljajući donatorima, ljudima velikog srca, imamo toalete, a dobili smo i računare, fotokopir aparat, knjige za školsku biblioteku, rekla je učiteljica Lidija Veljković.

Njeno odeljenje je, kako kaže, družina drugog i četvrtog razreda. Oni su vesela ekipa koju čini devet đaka, šest devojčica i tri dečaka. Učenici su uvek nasmejani, zadovoljni, znatiželjni, kreativni, dobro raspoloženi i dobri drugari.

Učiteljica sakuplja i čuva radove svojih đaka, slike, priče i bajke da se ne zaborave. Svake školske godine, ona se dogovara sa đacima, raduje se i priprema za proslavu različitih praznika i organizovanje priredbi.

-Svakog prvog septembra, tradicionalno pripremamo priredbu kojom dočekujemo prvake. Želimo da im učinimo školovanje lepšim i bezbrižnijim, da omogućimo da dolaze s ljubavlju I izlaze bogatiji znanjem i oplemenjeni prijateljstvima. Pomažemo deci da marljivo uče, učimo ih da slušaju nastavnike i učitelje, da poštuju drugove i vole svoje roditelje. Tradicionalno, u toku septembra, sprovodimo  akciju branja šipuraka. I ove godine, učenici su  dali svoj doprinos ovoj akciji i na taj način praktično učili da sve što žele da ostvare, moraju u to da ulože trud. Od zarađenog novca kupili smo farbe za vrata, kojom su deca i nastavnici oslikali vrata pomoćne prostorije u školskom dvorištu, istakla je učiteljica Veljković i dodala da su oktobra meseca obeležili i Dečiju nedelju.

Ona navodi da su njeni učenici, pored toga što dobro uče, vrlo predani u svakodnevnom sređivanju Škole. Tako su u toku meseca novembra dekorisali i jedan deo školskog hodnika i napravili etno kutak. Prikupili su stare stvari od svojih baka, ćilime, fenjere i mnoge druge predmete, koji svedoče o tome kako se nekad živelo.

Tradicionalno, svake godine, Dan škole obeležavaju prigodnim programom i uz veliki broj gostiju. Tada ovi učenici, na najmaštovitiji  način, pesme, recitacije i narodne igre, poklone svojim gostima.

Svakog decembra, Škola tradicionalno sprovodi akciju „Jedan paketić–puno ljubavi“ i tada učenici jedni drugima daruju poklone za Novu godinu. Tako će biti i ove godine, svečano i praznično.

Pored ovih vannastavnih aktivnosti, učiteljica Lidija Veljković je u toku školske godine sa učenicima održala i brojne kreativne i ugledne časove.

Jedan od njih je bio pisanje bajke. Učenici četvrtog razreda na času srpskog jezika pisali su sopstvenu bajku.

-Za domaći zadatak bajku su korigovali, ulepšali, ispravili greške i prepisali čitko i uredno. Na času odeljenjskog starešine učili smo kucanje teksta u vord-u i dodavanje sličica. Bajke smo štampali, a onda ih povezali u malu knjigu. Napravili smo knjižicu bajki koju će četvrtaci poneti u peti razred, kao uspomenu na učiteljicu i drugare, naglasila je Veljković.

O odeljenju učenika drugog i četvrtog razreda iz Donje Rečice moglo bi se pisati mnogo toga. Ovo ćemo završiti rečenicom koja ih, kako kaže njihova učiteljica, najbolje opisuje, a to je da su oni vedrog duha i nasmejanog lica, spremni  za sve akcije. 

 

Pročitano 312 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd