DATUM:  11.07.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Snežni pokrivač zaštitio ozime kulture od mraza Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Januar 22 2019 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Snežne padavine dobro su došle zasejanim ozimim kulturama, koje su na teritoriji Prokuplja tokom jesenje setve zasejane na površini od blizu 2.870 hektara.

Savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje za ratarstvo, Radovan Bjelica, rekao je da je snežni pokrivač najbolja zaštita za posejanu pšenicu od izmrzavanja.

-Višestruko je dobro za ozime kulture što je padao sneg. Osim zaštite od izmrzavanja niklih izdanaka pšenice, snežne padavine doprineće da u zemlji bude dovoljno vlage i da se omogući nicanje ozimih kultura na parcelema koje su posejane posle optimalnog roka, rekao je Bjelica i preporučio ratarima da nakon otopljavanja snega obiđu svoje parcele i vide u kakvom se stanju se nalaze.

On je ratarima preporučio da u drugoj polovini februara obave prvu, a u prvoj polovini marta drugu prihranu mineralnim đubrivima KAN i UREA.

-Svim poljoprivrednicima, a samim tim i ratarima, savetovao bih da u cilju većih i kvalitetnijih prinosa i finansijskih ušteda, izvrše analizu zemljišta, ako to do sada nisu uradili, kaže Bjelica i napominje da je analiza besplatna i da se može odraditi u prostorijama PSS u Prokuplju, koje se nalaze u Biznis inkubator centru. 

Pročitano 261 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd