DATUM:  20.11.2019

  • Prokuplje iz dana u dan

Održan sastanak Saveta Topličkog upravnog okruga u Prokuplju, bolji rad lokalnih samouprava-bolji život građana Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Januar 30 2019 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

-Građanima i gradonačelniku Prokuplja Aleksandru Simonoviću čestitam dobijanje statusa grada. Očigledno je da su rad i ostvareni rezultati u prethodnih nekoliko godina doprineli dobijanju statusa, izjavio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, na sastanku Saveta Topličkog upravnog okruga, kojim je presedavao načelnik Milan Aranđelović.

Sastanku su prisustvovali i Bogdan Lakić iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejić, Pirotskog Dragana Tončić i Jablaničkog Miloš Ćirić, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, predsednici opština Kuršumlija i Blace Radoljub Vidić i Milan Ćurčić.

Bošnjak je naglasio da je Prokuplje, dobijanjem statusa grada, razbudilo čitavu Toplicu, da će u ovog godini krenuti izgradnja auto-puta Niš-Prokuplje-Merdare i da će dolaskom novih investitora biti otvorena i nova radna mesta.

Načelnik Topličkog upravnog okruga, Milan Aranđelović, izrazio je zadovoljstvo zbog dobrog odziva i velikog interesovanja za sastanak. 

-Na današnjem sastanku, predstavnici više okruga zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Topličkog okruga i predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave razmatrali su, pre svega, pitanja koja se odnose na to kako približiti službe građanima, rekao je Aranđelović.

On je objasnio da nadležni organi preduzimaju potrebne mere kako bi sve institucije omogućile građanima da koriste što veći broj besplatnih servisa eUprave, ali i da se unutar uprave brzo i efikasno razmenjuju podaci, a sve u cilju približavanja službi građanima.   

Govoreći o primeni Zakona o ozakonjenju objekata, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović rekao je da je u 2016. godini popisano 1915, a na osnovu prijava građana 795 objekata.

U 2017. godini ukupno je popisano 5829 objekata, od koji je 5129 popisala komisija lokalne samouprave. 

Na osnovu izveštaja Odeljenja za urbanizam, stambeno komunalne delatnosti i građevinarstvo, od početka ozakonjenja, po službenoj dužnosti, do kraja 2018. godine podneto je 956 zahteva za ozakonjenje, od kojih je 787 rešeno.

-Iznos naplaćenih taksi po osnovu ozakonjenja bespravno izgrađenih objekata od 2016. do kraja 2018. godine je 11.676.636 dinara, izjavio je Simonović i dodao da će se, bez obzira na mnoge probleme koji su prisutni, aktivnosti na ozakonjenju objekata nastaviti i u narednom periodu.

-Službenici Gradske uprave sve više pribavljaju podatke preko portala eZUP-a, za šta treba zahvaliti i Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, izjavio je Simonović i dodao da je od 27. jula do 31. decembra 2018. godine veb servis za razne potrebe iskorišćen 873 puta.

-Ministartvo državne uprave i lokalne samouprave uvek je spremno da pomogne svim lokalnim samoupravama kako bi unapredili i poboljšali svoj rad, iz razloga što je to isključivo u interesu građana, zaključio je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.  

Pročitano 211 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

Our website is protected by DMC Firewall!