DATUM:  17.08.2019

  • Prokuplje iz dana u dan

Odličan kvalitet poljoprivrednog zemljišta u Prokuplju i Toplici! Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Februar 07 2019 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Stručnjaci Instituta za zemljište iz Beograda danas su prezentovali rezultate studije “Procena navodnjavanja pojedinih poljoprivrednih kultura na području Topličkog okruga, sa akcentom na kvalitet vode za navodnjavanje i na hemijske i fizičke osobine zemljišta”, koje je sprovedeno u drugoj polovini prošle godine.

Direktor Instituta za zemljište, Milan Zdravković, rekao je da je ovo istraživanje sprovodeno uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalnih samouprava Topličkog okruga.

O samom istraživanju i njegovim rezultatima govorili su prof. dr Radmila Pivić, mr Mirjana Zdravković i mr Zoran Dinić.

-Samo istraživanje sprovedeno je na 25 lokacija u sve četiri opštine Topličkog okruga. Na parcelama gde su izvršena istraživanja, vlasnici su dobili hemijske i fizičke rezultate, sa preporukom kako i na koji način da poboljšaju kvalitet svojih parcela radi veće proizvodnje i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, izjavila je Radmila Pivić i preporučila svim poljoprivrednicima da pre sadnje bilo koje poljoprivredne kulture, daju zemljište na analizu.

Na pitanje koju bi ocenu na skali od jedan do pet dali poljoprivrednom zemljištu u Prokuplju i u drugim opštinama Topličkog okruga, stručnjaci su odgovorili-4,8.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da poljoprivredna proizvodnja uvek počinje od zemlje.

-Zemljište je neobnovljiv prirodni resurs za proizvodnju hrane. Delovanjem čoveka, poljoprivredno zemljište se, usled izgradnje infrastrukturnih i stambenih objekata, neadekvatnom upotrebom mineralnih đubriva, zaštitnih sredstava, neadekvatnom obradom i upotrebom nekvalitetnih voda za navodnjavanje, iz godine u godinu smanjuje. Naša je obaveza da sačuvamo poljoprivredno zemljište za buduće generacije, rekao je Paunović i dodao da će rezultati do kojih su došli stručnjaci Instituta za zemljište biti putokaz kako da se poboljša kvalitet zemljišta i voda za navodnjavanje radi kvalitetnije, zdrave i bezbedne proizvodnje hrane.

On je posebno istakao značaj preporuka koje su date na kraju ove studije, iz razloga što bez primene naučnih dostignuća, novih tehnologija i znanja nema tržišno održive proizvodnje hrane.

Na prezentaciji rezultata istraživanja, na kojem su prisustvovali stručnjaci za poljoprivredu iz Gradske uprave u Prokuplju, Poljoprivredne stručne službe, Odeljenja za poljoprivredu u Blacu, Žitorađi i Kuršumliji, kao i mnogi poljoprivrednici prokupačkih i blačkih sela, bili su izloženi organski proizvodi Ljubinka Vasiljevića iz sela Gornja Rečica kod Prokuplja.  

Pročitano 110 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd