DATUM:  17.08.2019

  • Prokuplje iz dana u dan

Savetodavci u službi poljoprivrednika Istaknut

Objavljeno u Vesti iz Prokuplja Napisala  I.L. Februar 08 2019 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Jedan od osnovnih načina rada savetodavaca u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje jeste rad sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na kučnom pragu i njihovim parcelama, izjavio je v. d. direktora ove službe Dejan Tonić i naglasio da su tokom prošle godine realizovani, a u pojedinim oblastima i nadmašeni planski zadaci u odnosu na prethodne godine.

Savetodavci iz oblasti ratarstva, stočarstva, voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja, u 2018. Godini, na teritoriji Topličkog okruga obišli su 943 gazdinstva. Razne vidove stručne pomoći savedodavci su pružali i u prostorijama službe.

-Osim davanja saveta iz oblasti ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, zaštite bilja i stočarstva, zaposleni su svakodnevno pružali pomoć poljoprivrednicima u popuni neophodne dokumentacije za dodelu subvencija za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme, repromaterijala i po drugim osnovama, izjavio je Tonić i dodao da je ovaj vid pomoći zadražilo 479 topličkih registrovanih gazdinstava.

Veliki značaj pridavao se edukaciji i stručnom usavršavanju, kako savetodavaca, tako i poljoprivrednika.

Tokom prošle godine, održano je 77 predavanja, 51 tribina i 27 radionica. Najveći broj ovih predavanja održan je u seoskim sredinama.

-Bez stalnog usavršavanja i sticanja novih znanja, nema napretka. Zbog toga je važna edukacija poljoprivrednika. Nema tržišno održive poljoprivrede bez primene novih naučnih dostignuća, tehnologija, istraživanja zahteva tržišta i svakodnevnog rada na imanjima, voćnjacima i štalama, rekao je Tonić i dodao da su izuzetnu pomoć u realizaciji stručnog usavršavanja poljoprivrednika imali od strane rukovodstva Grada Prokuplja.

Na sajtu prokupačkog PSS oglase za prodaju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda, mašina, domaćih životinja, zemljišta dala su 143 poljoprivrednika.

-Nesebičnu pomoć u radu imali smo od strane nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Poljoprivredno stručnih službi iz mnogih gradova i opština Srbije, naučnih ustanova, farmi i svih lokalnih samouprava Topličkog okruga, zaključio je v. d. direktora PSS u Prokuplju Dejan Tonić.

  

Pročitano 117 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!