DATUM:  20.02.2019

  • Prokuplje iz dana u dan

Vesti iz Prokuplja 631

Napisala Februar 19 2019 0

Časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja "Tok" ima tradiciju dugu skoro pola veka, baš koliko i književna manifestacija "Drainčevi susreti pesnika", koja se svake godine održava u našem gradu. "Tok" izlazi dva puta godišnje u izdanju Književnog društva „Rade Drainac“, koje postoji i radi u okviru prokupačkog Doma kulture "Radivoj Uvalić Bata".

Na njegovim stranicama do sada su se našli brojni tekstovi mnogih književnih stvaralaca iz Toplice, ali i drugih krajeva Srbije. U svakom broju ovog časopisa, čitaoci mogu da se upoznaju sa različitim oblastima... U njemu, prema rečima urednika Dragana Ognjanovića, svako nađe ono što ga interesuje.

Prve stranice su gotovo uvek rezervisane za pregled dešavanja sa manifestacije "Drainčevi susreti pesnika", koja ima veoma važno mesto u kulturnom životu, ne samo Prokuplja, već i cele zemlje. Ona svake godine okupi veliki broj poznatih i priznatih pesnika iz cele Srbije, o čijem boravku i stvaralaštvu, po završetku manifestacije, ostane zabeleženo u časopisu "Tok". O prošlogodišnjoj manifestaciji, njenim učesnicima i dobitniku, ali i mnogim drugim temama iz oblasti sociologije, arheologije, istorije, zainteresovani ljubitelji pisane reci moći će da saznaju na samoj promociji, koja je zakazana za 21. februar, u 18 sati, u Domu kulture.

Napisala Februar 19 2019 0

Nakon nešto više od godinu dana, Udruženje penzionera u Prokuplju ponovo će organizovati akciju besplatne podele životnih namirnica i higijenskih paketa za svoje najugroženije članove, rekao je predsednik ovog Udruženja Milovan Vučićević i dodao da je planirano da se sa podelom paketa počne sredinom marta.

Sredstva, u iznosu od skoro 1.500.000 dinara, za kupovinu namirnica obezbeđena su iz sopstvenih izvora.

-Planirano je da ovaj vid pomoći dobije blizu 2.000 članova, koji žive u gradu i seoskim sredinama, a čija penzija iznosi do 18.000 dinara, izjavio je Vučićević i naglasio da se uveliko radi na tome da se ovaj posao završi na najbolji mogući način.

Govoreći o davanju pomoći penzionerima, Vučićević je istakao da se u poslednjih 15 dana vršila podela čajeva i sapuna.

-Socijalno ugroženim penzionerima, bez obzira da li su ili nisu članovi organizacije, delili smo čajeve i sapune, rekao je on i dodao da će preostale količine ove pomoći biti podeljene u narednih nekoliko dana.

Sredstva za kupovinu 1.200 kutija čajeva i 1.200 sapuna, u iznosu od 60.000 dinara, obezbedio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije.

Napisala Februar 19 2019 0

Ankеta koja je nedavno sprovedena u prokupačkim srednjim školama, pokazuje da su mladi dovoljno informisani o štetnosti duvanskog dima.

Volonteri Crvenog krsta održali su predavanja na ovu temu povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima i u okviru planiranih aktivnosti sproveli anketu među srednjoškolcima.

-Od stotinu  učenika, koliko je učestvovalo u anketi, polovina njih je dovoljno informisana o štetnosti upotrebe cigareta, dok su ostali ispitanici pokazali delimičnu informisanost o posledicama po zdravlje koje izaziva pušenje. Tokom organizovanih radionica koje su sproveli vršnjački edukatori, učenici su izrazili zainteresovanost  za mnoge  teme o kojima bi želeli da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji su sertifikovani od strane Crvenog krsta Srbije, izjavila je saradnica Crvenog krst u Prokuplju Irena Antonijević.

To znači da vršnjački edukatori uživaju veliko poverenje mladih i da su upravo oni ti sa kojima žele otvoreno da razgovaraju o svojim problemima.

Srednjoškolci su posebno izrazili zainteresovanost za edukativna predavanja o alkoholizmu i narkomaniji, što će biti tema  narednih radionica koje će sprovoditi volonteri Crvenog krsta u Pokuplju.

Napisala Februar 19 2019 0

Niske jutarnje temperature, praćene mrazom, ne odražavaju se na normalno nicanje ozimih kultura, koje su takom jesenje setve na teritoriji Prokuplja zasejane na površini od skoro 2.800 hektara. Najveće površine, blizu 2.000 hektara, nalaze se pod pšenicom.

Savetodavac za ratarstvo u PSS u Prokuplju, Radovan Bjelica, rekao je da nisu primećena oštećenja na pšeničnim poljima.

-Nakon obilaska terena, zbog jutarnjih mrazeva, nismo primetili žutilo lišća na poljima koja se nalaze pod pšenicom. Trenutno je ova poljoprivredna kultura nikla do drugog lista, izjavio je on i dodao da bi ratari za nekoliko dana već trebalo da krenu sa prvom  prihranom oranica, dok bi druga trebalo da se obavi sredinom marta.

Prema njegovim rečima, ratari bi prihranu trebalo da obave  miniralnim đubrivima sa većim procentom azota, odnosno mešavinom đubriva KAN i UREA.

Napisala Februar 19 2019 0

Na kadetskom prvenstvu centralne Srbije u šahu, koje je održano u Zaječaru, mladi šahisti iz Prokuplja ostvarili su sjajan rezultat. Od 11 polaznika Škole šaha „Topličani“, nakon četvorodnevnih borbi za prvenstvo Srbije koje se održava u aprilu, plasiralo se njih šestoro i to Anja Nikolić, Anastasija Stošić, Dejan Đedović, Miljan Milojković, Marko Bojović i Marko Milojković.

-Izuzetno sam zadovoljna postignutim rezultatima i uspehu mladih šahista. Zadovoljna sam igrom, mada je evidentno da nam nedostaju propratni turniri kako bi imali još bolje rezultate. Predstoji prvenstvo Srbije, koje nam je najvažnije takmičenje ove godine i gde je konkurencija mnogo jača, ali potrudićemo se da se što bolje spremimo i ostvarimo što bolje rezultate, rekla je Ana Benderać, trener Škole šaha „Topličani“.

 

Strana 1 od 71

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is a Joomla Security extension!