DATUM:  27.02.2020

  • Prokuplje iz dana u dan

Vesti iz Prokuplja 1003

Napisao Maj 26 2018 0

Toplički okrug, u više navrata u proteklom periodu, zadesile su vremenske nepogode u vidu obilnih padavina, praćenih jakim vetrom i gradom.

Najveću štetu, kako kažu iz Poljoprivredno stručne službe, pretrpele su opštine Kuršumlija i Prokuplje.

-Nevreme, praćeno obilnim padavinama i gradom, u dva navrata pogodilo je područje Kuršumlije, a šteta nastala tom prilikom je velika i još uvek se procenjuje. I u opštini Prokuplje nekoliko sela je pogodilo jako nevreme sa gradom, gde je šteta takođe velika. Uglavnom je reč o selima u kojima se najvećim delom gaji oblačinska višnja, između ostalih Kordince, Bajčinac, Mikulovac, Nova Božurna, rekao je Dejan Tonić iz PSS u Prokuplju.

Savetodavci su svakodnevno na terenu i na usluzi svim poljoprivrednim proizvođačima za sve savete u vezi saniranja i ublažavanja posledica nevremena.

-Ovakve nepogode su još jednom dokazale da osiguranje u poljoprivrednoj proizvodnji sve više postaje neophodnost, što je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje subvencioniše premiju osiguranja sa 40 odsto, dodala je savetodavac Snežana Jović.

Napisao Maj 25 2018 0

Opština Prokuplje raspisala je Javni poziv za finansiranje projekata za nevladine organizacije i udruženja građana za 2018. godinu. Za ovu namenu u budžetu Opštine Prokuplje predviđeno je 6.900.000 dinara. Prijave se podnose na posebnim obrascima, koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici opštine,  prokuplje.org.rs, odeljak „Konkursi obaveštenja i oglasi“. Konkurs traje do 11. juna 2018. godine, a dokumentacija se predaje na pisirnici opštine Prokuplje ili poštom.

-Na ovom konkursu mogu učestvovati nevladine organizacije i udruženja građana sa projektima koji svoje aktivnosti realizuju na teritoriji Opštine Prokuplje i to u oblasti socijalno – humanitarnog delovanja, zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, kao i očuvanja kulturne baštine, negovanja istorijskih tekovina, razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva. Finansijski mogu biti podržani i projekti koji se bave  društvenom brigom o deci, podsticanje nataliteta i zdravstvena zaštita, kazala je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Prokuplje Leja Mitrović i dodala da se na ovom javnom pozivu može  konkurisati i sa programima i projektima za mlade, predškolsku i školsku decu, kao i za podsticanje i razvoj privrednih delatnosti (poljoprivreda, turizam, zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo i dr), ekologije, zaštite životne sredine, aktivnosti penzionerskih organizacija i afirmisanja ravnopravnosti polova.

Pravo učešća imaju nevladine organizacije, odnosno udruženja građana koja su registrovana na teritoriji opštine Prokuplje, odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na tom području kao opštinske, međuopštinske ili republičke organizacije ne kraće od šest meseci (u daljem tekstu nevladine organizacije).

Nevladina organizacija može učestvovati sa više projekata, a sredstva iz budžeta Opštine mogu se dodeliti za finansiranje najviše dva projekta u toku jedne budžetske godine.

 

Napisao Maj 25 2018 0

Medicinska škola „Dr Aleksa Savić“ juče je po prvi put organizovala školsko takmičenje u preduzetništvu, koje je održano u Galeriji „Boža Ilić“.

-Naša škola po prvi put u obrazovnom profilu „medicinska sestra tehničar“ ima predmet preduzetništvo, koji se realizuje kroz dva časa nedeljno, rekla je nastavnik preduzetništva u ovoj školi Dragana Nikolić i objasnila da je cilj ovog predmeta da se učenici nauče nekim preduzetničkim veštinama, uvedu u savremeno poslovanje i nauče da neke svoje ideje pretvore u dela.

Priprema za ovo takmičenje trajala je u toku cele školske godine, istakli su takmičari i naglasili da su bili podeljeni u timove, ali da nisu  mogli sami da odaberu članove svog tima.

-To je bilo veoma važno, jer i sutra kada se budu zapošljavali oni neće moći da biraju sa kim će raditi. Zato je bitno da već sada nauče da se prilagode situaciji i prionu na posao realizujući svoje ideje odmah i na licu mesta. Njihov zadatak je bio da osmisle proizvod koji će biti inovativan i koji će moći da se plasira na tržište, istakla je Nikolić i dodala da je ovo takmičenje ustvari bila prezentacija njihovog rada u toku cele školske godine.

Radilo je 12 timova, a prvonagrađeni su, prema mišljenju žirija bili  „Vili kompanija“ sastavljena od učenika četvrtog jedan odeljenja, koja je predstavila proizvodnju dekorativnih ukrasa od upotrebljenih sijalica, drugo mesto je osvojila „Taraksa kompani“ koja je napravila med od maslačka. Publika je odlučivala kome će pripasti treća nagrada, te je zahvaljujući njenim glasovima ona dodeljena kompaniji „Trnova Ružica“, koja je predstavila proizvodnju soka od ruže.

Takmičari timova koji su ovojili prva tri mesta nagrađeni su večerom u restoranu „Olimpik“, koju im je obezbedio vlasnik restorana, dok ih je Rotari klub Prokuplje nagradio knjigama.

Nastavnik preduzetništva Dragana Nikolić je naglasila da će sledeće godine Medicinska škola „Dr Aleksa Savić“ proširiti ovo takmičenje, tako što će uključiti i ostale škole koje u nastavi imaju ovaj predmet.

-Medicinska škola se zahvaljuje svima koji su joj pružili podršku i pomogli da organizuje prvo takmičenje u preduzetništvu. Posebno se zahvaljujemo članovima žirija, koji su imali težak zadatak, ali su ipak, među dobro pripremljenim timovima,  morali da odluče ko će poneti titulu najboljeg.  Svi su bili  originalni i svako od njih je imao jedinstven proizvod. Slobodno možemo reći i to da su svi učesnici ovog takmičenja pobednici, jer su dali sve od sebe i potrudili se da sve protekne u najboljem redu, naglasila je nastavnik preduzetništva u Medicinskoj školi „Dr Aleksa Savić“ Dragana Nikolić.

Napisao Maj 25 2018 0

Svake srede, u holu Doma zdravlja u Prokuplju, obavljaju se preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja šećerne bolesti kod građana.

-Odziv je zadovoljavajući. Pregled obuhvata merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, a građani takođe dobijaju i korisne savete o ishrani i zdravim stilovima života, kazali su iz ove zdravstvene ustanove u Prokuplju.

 

Napisao Maj 25 2018 0

Pored svakodnevnog održavanja parkovskih površina, trotoara i šetališta, danas se čištilicom prolazi kroz ulicu Ratka Pavlovića, 21. srpske divizije, Lole Ribara, Vuka Karadžića, Pojatsku, Vasilija Đurovića Žarkog i kroz Partizansku.

Kako dodaju iz JKP “Hameum”, radovi na Gradskom bazenu i izgradnji vodovodne mreže od Bulatovca do Gornje Trnave su u toku. 
-U ulici Dragoljuba Radosavljevića za danas je planirano potrpavanje rova nakon izvedenih radova. Izrada priključka je najavljena u ulici Kraljevića Marka, a zamena ventila u selu Zdravinje. Kvarovi na vodovodnoj mreži su prijavljeni u ulici Bate Stojanovića i Veljka Milankovića Vuka. Vodosnabdevanje se obavlja po ustaljenom režimu, saopštili su iz ovog prokupačkog preduzeća.

 

Strana 106 od 112

Prijavite se na nasu mailing listu.

Pratite nas na facebook-u

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd